nedjelja, 17. srpnja 2016.

Kolač s kruškama

Sastojci
Tijesto
500 g brašna
70 g šećera
prstohvat soli
1 suhi kvasac (7g)
1 jaje
50 g mekanog maslaca
250 ml toplog mlijeka

Nadjev I
1 kg krušaka
600 ml vode
sok 1 limuna
120 g šećera
1,5 paketić praška za puding od čokolade

Nadjev II
250 ml mlijeka
1 prašak za puding od vanilije
50 g šećera
+
20 g maslaca
2 žlice šećera

Ukrašavanje
oko 2 žlice šećera u prahu
oko pola čajne žlice vode
40 g nasjeckane čokolade


Priprema
Nadjev I: u 600 ml hladne vode iscijedite limunov sok. Kruške ogulite i narežite na komade te ih odmah stavljajte u vodu s limunovim sokom da ne potamne.
Narezane komade ocijedite, tekućinu sačuvajte. 150 ml tekućine pomiješajte sa šećerom i praškom za puding. Ostatak tekućine zakuhajte pa umiješajte smjesu za puding, kad zakuha kuhajte oko 1 min. miješajući, onda dodajte kruške i dobro promiješajte. Ponovno ostavite smjesu da zakuha, miješajući, prokuhajte ju oko 2  min., maknite s vatre i ostavite da se ohladi.

Tijesto: u posudu stavite brašno, kvasac, jaje, šećer, sol, margarin narezan na listiće i mlijeko pa zamijesite glatko tijesto. Kratko ga premijesite, oblikujte u kuglu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom oko pola sata.

Nadjev II: 100 ml mlijeka pomiješajte s praškom za puding i šećerom. Ostatak mlijeka zakuhajte i skuhajte puding. Ostavite ga da se ohladi.

Dignuto tijesto podijelite na dva dijela.
Jedan dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Pomoću valjka stavite ga u lim obložen papirom za pečenje (36 cm x 24 cm, visine 4-5 cm), oblikujte rub visine oko 2 cm.
Ohlađeni Nadjev I stavite na tijesto i poravnajte ga.

Drugi dio tijesta razvaljajte na veličinu lima i stavite na nadjev.
Prstima napravite male udubine na tijestu i u njih naizmjence rasporedite Nadjev II: komadiće ohlađenog pudinga od vanilije i listiće maslaca. Kolač posipajte šećerom.

Kolač ostavite na sobnoj temperaturi dok se pećnica grije.  Zatim ga stavite u pećnicu zagrijanu na 200°C i pecite oko pola sata. Pečeni kolač ostavite da se potpuno ohladi.

Ukrašavanje: žlicom pomiješajte šećer u prahu i par kapi vode da dobijete gustu i glatku smjesu. Smjesa ne smije biti tekuća, ne smije se razlijevati, ako je prerijetka dodajte još šećera u prahu, a ako je prečvrsta dodajte koju kap vode.

Žlicom napravite niti po kolaču (za ljepši uzorak možete koristiti slastičarsku špricu s najmanjim okruglim nastavkom). Kolač posipajte nasjeckanom čokoladom.


Nema komentara:

Objavi komentar