utorak, 24. svibnja 2016.

Rustikalna pita od rajčica


Sastojci
Tijesto
300 g brašna
1 čajna žlica soli
pola čajne žlice sode
1 žlica kiselog vrhnja
oko 100 ml (hladnog) mlijeka

Nadjev od rajčica
500 g rajčica
1 češanj češnjaka
sol, papar

Bešamel umak
250 ml mlijeka
25 g margarina
1 žlica glatkog brašna
sol
papar
100 g naribanog tvrdog sira



Priprema
U posudu stavite brašno, sol, sodu i vrhnje pa zamijesite tijesto postupno dodavajući mlijeko. Zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na pola sata.

Za nadjev od rajčica, rajčice operite i narežite na kockice, češnjak nasjeckajte. U loncu zagrijte ulje pa dodajte češnjak i kratko ga popržite. Zatim dodajte rajčice i posolite pa kuhajte 15ak min. da ispari tekućina i nastane gust umak. Po želji, začinite solju, paprom i šećerom. Ostavite ga da se ohladi.
Za bešamel umak, u loncu rastopite margarin, dodajte brašno i kratko ga popržite. Ulijte mlijeko i sve dobro promiješajte pjenjačom, umak kuhajte oko 5 min. na laganoj vatri da se zgusne. Začinite ga solju i paprom. Na kraju umiješajte naribani sir. Ostavite umak da se hladi.


Okruglu posudu za pečenje (promjera 24 cm) namastite.
Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte ga da bude veće od posude za pečenje. Pomoću valjka prenesite tijesto u posudu da krajevi padaju preko ruba posude.


Na tijesto razmažite nadjev od rajčice pa preko njega (mlaki) bešamel umak. Vilicom malo promiješajte nadjeve da se pomiješaju.Rubove tijesta prebacite preko nadjeva (oblikujte faldice), a u sredini neka ostane otvor.

Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pitu pecite oko pola sata.
Pečenu pitu ostavite da se malo ohladi.



Izvor: adaptirani recept sa stranice La cuisine creative.


Nema komentara:

Objavi komentar